You Plus

Fri i tanken – Sveriges främsta friskidåkare väljer bort monsterbilarna

Trots en uppväxt i en snöfattig Stockholmsförort har Lucas Stål Madison blivit en av Sveriges främsta friskidåkare. Resan dit handlar om både stark vilja och uppfinningsrikedom, där han hittat sätt att få utlopp för sin kärlek till skidåkning även när förutsättningarna saknats.

 

”Är man uppväxt i Stockholm måste man försöka tänka annorlunda,” säger Lucas Stål Madison. ”Jag har spenderat många sena kvällar utanför ishallar och använt snöhögen som bildas när de skrapar isen för att prova nya tricks.”

 

 

 

Från rymden till pisten

Men det var tiden på Rymdgymnasiet i Kiruna och vinsten i ”The North Face Ski Challenge” som blev startskottet på hans mer professionella skidkarriär och resorna ut i världen för att utforska det okända, det som ligger bortom de preparerade pisterna.

 

Resorna har lett till en rad uppmärksammade skidfilmer och i dagarna har hans senaste film premiär på skidfilmsfestivalen Untracked. Precis som många av de tidigare filmerna ligger fokuset på det estetiska, att det finns ett flow i rörelserna och sekvenserna.

 

Vill hålla snön vit

Den som tittar noga ser också att en Nissan LEAF fått vara med i bakgrunden på den senaste filmen. Det är ingen slump. Sedan en tid tillbaka kör Lucas en helt eldriven Nissan LEAF. Valet var naturligt givet hans starka miljöengagemang.

 

”Vi får uppleva helt fantastiska platser och då är det viktigt för mig att lämna så lite spår som möjligt efter oss,” säger Lucas. ”Med min LEAF är snön fortfarande vit när jag kör därifrån och den har nästan blivit som en vän efter alla mil på vägarna, så därför var det naturligt att den fick vara med i filmen.”

 

LEAF:en kommer också vara en trogen följeslagare när Lucas nu kommer resa runt i Sverige och vara med på filmfestivalens olika premiärer. Det blir tydligt att Lucas miljöengagemang och bilval skiljer sig en del från många av de traditionella skidstjärnornas val.

 

”Medan många av de traditionella skidåkarna kör runt med bensinslukande monsterbilar så ser det annorlunda ut inom den alternativa skidsporten, där många är väldigt miljömedvetna och aktivt försöker minska sin påverkan på omgivningen, säger Lucas. ”En orsak till det kan vara att friåkarna ofta rör sig utanför de stora skidorterna och de preparerade pisterna och därmed får en närmare kontakt med det som är runtomkring.”

 

Inga regler

Lucas starka frihetsönskan och motstånd mot regler, gör att han föredrar att göra filmer snarare än att tävla - som andra friåkningssjärnor. Och han tycker att skidfilmsfestivaler som Untracked har en viktig roll i samhället.

 

”Filmfestivaler som detta ger alla som bor i snöfattiga delar av landet en försmak på vad som är möjligt när det vita guldet faller,” säger Lucas. ”De lyser upp hösten och kan inspirera nya generationer åkare.”

 

Redan tidigt i livet odlades Lucas miljöintresse och all tid i naturen har gjort det ännu starkare. Han är en stark röst för en mer hållbar skidindustri och är bland annat aktiv i organisationen POW – Protect Our Winters, som är en global organisation som samlar vintersportsutövare för att påverka samhället när det gäller klimatförändringar.

 

Skidbyxor blir gympapåsar

Efter karriären skulle han också gärna vilja jobba med miljö och hållbarhet. Men redan nu har han startat eget för att skapa nya produkter av material som redan finns.

 

”Redan på gymnasiet sydde jag gympapåsar av gamla skidbyxor och nu försöker jag ta det vidare för att göra nått vettigt av allt som redan finns där ute,” säger Lucas. ”Framöver tror jag många jobb kommer handla om hållbarhet på ett eller annat sätt.”

 

Avliva myter

De många milen på vintriga vägar har inte fått honom att ifrågasätta sitt val av Nissan LEAF. Den fungerar utmärkt trots stundtals bistert klimat och gör att snön får förbli vit snarare än avgasbrun.

 

”Ibland stöter man på myter om att elbilar skulle passa bättre i varmare klimat, men det är bara en myt och kanske en undanflykt för en del att inte göra bättre bilval,” säger Lucas. ”LEAF:en har blivit min arbetshäst och aldrig krånglat trots både snöstormar och hundratals mil på snöiga vintervägar.”

 

Följ Lucas äventyr med Nissan LEAF på instagram @stalmadison och på www.nissan.se