You Plus

Hat trick i hållbarhet

Går det verkligen att lysa upp en hel fotbollsarena med begagnade batterier från Nissan Leaf? Ja, ända sedan i somras.

 

I slutet av juni togs Europas största energilagringssystem, utvecklat för en kommersiell byggnad, i drift vid Johan Cruijff Arena i Amsterdam. Systemet som består av 4 200 solpaneler, transformatorer från Eaton och 148 Nissan LEAF-batterier är inte bara hållbart, det skapar dessutom en cirkulär ekonomi för elbilsbatterier.

Johan Cruijff Arena är en av Europas modernaste fotbollsarenor och hemmaarena för både AFC Ajax och holländska fotbollslandslaget. Arenan används dessutom för en rad olika evenemang, såsom konserter, konferenser etc.

De innovativa lösningarna har inte passerat obemärkt.
– Det glädjer oss att T3:s jury valt att uppmärksamma detta spännande projekt som är ett resultat av Nissans vision om Intelligent Mobility, säger Francisco Carranza, vd för Nissan Energy.

T3 är en av Storbritanniens ledande livsstilsmagasin med över två miljoner besökare på sin hemsida T3.com och 43 000 trogna läsare av pappersutgåvan varje månad. I magasinet kan man läsa om smarta saker och ting som underlättar vardagen och sätter lite guldkant på tillvaron. Precis som Nissans Intelligent Mobility med andra ord.

– Vi har valt att ge vårt första miljöpris någonsin till Johan Cruijff Stadium i Amsterdam för en modig idé och ett förstklassigt genomförande. Att använda solenergi och sedan lagra den med hjälp av begagnade Nissan LEAF-batterier är ett perfekt sätt att kombinera hållbar teknik med återvinning. Det är genialt och ambitiöst och en anmärkningsvärd teknisk prestation, säger Duncan Bell, livsstilsredaktör på T3.com.

Nissan har under detta innovativa projekt samarbetat med Eaton, BAM, The Mobility House och Johan Cruijff Arena, med stöd från Amsterdams klimat- och energifond (AKEF) och Interreg.
Tack alla för ett gott samarbete och grattis!